Nyrjähtänyt nilkka

Nyrjähtänyt nilkka tunnetaan myös nimillä nilkan distorsio tai venähdys. Nilkan nyrjähdys on yleisin jalkavammoista ja yleisin syy kipuun ja toimintakyvyn heikkenemiseen. Useimmissa tapauksissa jalka kääntyy sisäänpäin kuormituksen aikana, niin sanotussa supinaatiossa. Tällöin nilkan ulkopuolelle kohdistuu venytystä, ja pehmytkudokset nilkan ulkopuolella, alla ja edessä vaurioituvat. Turvotus, liikkumis- ja kuormituskipu ovat tyypillisiä oireita. Akuutti hoito on tärkeää ja voi säästää viikoilta kestäviltä vaivoilta ja kuntoutukselta. Nilkkatuki tai teippaus on tärkeää, koska nyrjähdyksen uusiutuminen on yleistä, ja vakauttavat harjoitteet ovat avainasemassa palautumisessa.

Läs mer


Miksi jalka nyrjähtää? Noin 90 prosenttia kaikista nilkan nyrjähdyksistä johtuu ulkoisten rakenteiden vaurioista. Useimmat vammat ovat luonteeltaan vähäisiä, ja niihin liittyy rasituskipua ja turvotusta ulkonilkan ympärillä. Joillakin se voi olla vakavampi, jolloin nivelside repeää kokonaan tai murtuu. Useimmat ihmiset toipuvat nyrjähdyksestä täysin, mutta noin 30 prosentilla on jäännösongelmia vielä 6 kuukauden kuluttua. Jalkaterän uudelleen nyrjähdyksen riski on erittäin suuri ensimmäisen vuoden aikana, ja uudelleen nyrjähtäneen jalkaterän seuraukset ovat konkreettisia, sillä kroonisten ongelmien riski on suuri, mikä merkitsee kärsimystä jalkaterästä kärsivälle. Siksi hyvä hoito ensimmäisen nyrjähdyksen jälkeen on tärkeää.

Nyrjähtäneen jalanoireet Nyrjähtäneen jalan kuormittaminen on usein kivuliasta, ja ihmiset alkavat usein ontua välttääkseen lisää kipua. Turvotus nilkan ympärillä ulomman pohjeluun kohdalla on yleistä, ja joskus alueella näkyy mustelma. Liikkuvuus on yleensä heikentynyt turvotuksen ja kivun vuoksi, ja nilkan ulkopuolista kudosta on arka painaa, erityisesti juuri ulkoisen malleoluksen edessä ja alapuolella. Kipu ja turvotus sekä pehmytkudosvaurio heikentävät myös voimaa ja tasapainoa.

Jos kyseessä on vähäinen vamma, kipu lievittyy yleensä vähitellen noin viikon kuluessa, ja voit kantaa yhä enemmän painoa jalkasi päällä. Suuremmassa vammassa voi kuitenkin esiintyä myös lepokipua, ja jos jalka on turvonnut huomattavasti, rasitus- ja lepokipu voi olla hyvin voimakasta. Jos et pysty seisomaan jalallasi, sinulla voi olla murtuma tai luun irtoaminen ulommasta nilkasta. Jos tätä epäillään, on otettava välittömästi röntgenkuva.

Nilkan ympärillä oleva turvotus voi jatkua useita kuukausia.

Nyrjähdykset voidaan luokitella I, II ja III asteen vammoihin.

  • Luokka I on lievä nivelsiteen venähdys, jossa on mikroskooppisia repeämiä. Oireita ovat lievä turvotus ja arkuus. Tutkimuksessa ei havaita nivelen epävakautta, ja potilas pystyy seisomaan ja kävelemään vähäisin kivuin.
  • Luokka II on vakavampi vamma, jossa nivelside repeää osittain. Oireita ovat kohtalainen turvotus, kipu, arkuus ja verenpurkauma. Tutkimuksessa nivelen instabiliteetti on kohtalainen ja nivelen liikkuvuus ja toiminta on jonkin verran rajoittunut. Seisominen ja käveleminen on kivuliasta.
  • III asteessa nivelside repeää kokonaan. Oireita ovat voimakas turvotus ja verenpurkauma, voimakas kipu ja arkuus. Tutkimuksessa ilmenee merkittävää mekaanista epävakautta sekä toimintakyvyn ja liikkuvuuden merkittävää heikkenemistä. Potilas ei pysty seisomaan ja kävelemään jalalla.

Nyrjähtäneen/sijoiltaan menneen jalkaterän hoito

Meillä on useita apuvälineitä ja jalkojenhoitotuotteita, jotka nopeuttavat paranemisprosessia ja ehkäisevät kipua, kun jalkasi on nyrjähtänyt. Meillä on tuotteita, jotka auttavat sinua, olipa kyseessä pieni tai vakava nyrjähdys.

  1. Nilkkatuki - Nilkkatuki on nopea tapa kääriä nilkka ja antaa puristusta välittömästi nilkkavamman jälkeen. Nauha tukee nilkkaa ja antaa voimakkaan puristuksen, mikä lisää verenkiertoa jalkaterässä.
  2. Kompressiosukat - Nilkkasukkia käytetään yöllä vakauttamaan nilkan painetta nukkuessasi. Nämä sukat ovat mukavammat ja lisäävät nilkan puristusta ja verenkiertoa, jolloin keho saa parhaat mahdolliset mahdollisuudet parantaa nyrjähtänyttä jalkaa.
  3. Nilkkatuki - Nilkkatukea voidaan käyttää ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, jotta jalka ei nyrjähtäisi urheilun aikana. Nilkkatukien avulla voit myös vakauttaa nilkkaasi, kun olet jo saanut nyrjähdyksen.
  4. Kiinnittävä nilkkatuki - Nilkkatuki kiinnittää jalkasi niin, että se pysyy täysin paikallaan. Siinä on metallikisko, jota taivutat haluamaasi asentoon. Oikean kulman saat asettamalla kiskon nilkkatuen ja nilkan väliin. Kiinteää nilkkatukea voidaan käyttää sekä yöllä että päivällä ilman, että nilkka liikkuu.
  5. Vakaa nilkkatuki - Tämä tuki vakauttaa nilkkasi erittäin hyvin. Riippumatta siitä, onko jalkasi nyrjähtänyt lievästi vai pahasti, tämä nilkkatuki antaa sinulle parhaat mahdolliset olosuhteet hellävaraiselle paranemiselle.